pátek 22. srpna 2014

Orientation week

Ano ano ... mám velké zpoždění, ale nějak jsem se k tomu nedostal, tak alespoň teď shrnu všechno co se událo za poslední týdny ...

Orientation Week

Je jednou z nejdůležitějších věcí když dorazíte do Finska, trvá od pondělí do pátku (prostě jako týden) a dozvíte se tam nejdůležitější věci, které v nadcházejícím semestru/roku určitě využijete...
Od toho, kde najít menzu, tiskárnu, laboratoře, jednotlivé budovy až po hodnocení předmětů, co je potřeba a prostě spoustu věcí, které musíte vědět, ale stejně si je za celý týden nestihnete zapamatovat :)
Nebudu popisovat všechno ... jen tak to nejdůležitější.

Areál


TUT je komplex budov, kde je všechno na jednom místě. Místo toho, aby různé fakulty byly na různých místech, jak je tomu například v Brně u MUNI a VUT.

Každá budova má svůj vlastní název. Systém v označení místností je poměrně snadný ačkoliv občas se můžete setkat s dveřmi typu "nástupiště 9 a 3/4", které se ale nakonec nacházejí někde jinde, než byste je čekali ... Ale takových paradoxů je málo :)

Každá učebna je označená kódem - např. SC204a.
První písmeno "S" znamená Sähkötalo, druhé chodbu "C" (na které je rozdělená konkrétní budova), 2 označuje patro a nakonec 04 konkrétní místnost. Občas potkáte rozdělenou místnost, ta pak má příznak a/b/c/... Chvilku to trvá, ale po čase si člověk zapamatuje, jak se jednotlivé budovy jmenují, jak jsou za sebou, když je člověk prochází (po celém areálu je možné pohybovat se "suchou nohou", kdy vstoupíte hlavním vstupem do Tietotalo b. a přes červeně čárkovanou čáru na mapě se dostanete systémem nadchodů až do Konetalo b. Což je výhodně především v zimě a za špatného počasí.

V celém areálu jsou 3 jídelny a několik kaváren. Prý tu mají nejzdravější jídla z celého Finska ... čemu bych i věřil, ale na kvalitě a chuti to rozhodně není znát. Jen si člověk musí ohlídat, kam jde :) Jídelníčky se sice denně mění, ale variace jídel není až tak rozmanitá, takže je docela pravděpodobné, že si co týden budete dávat to stejné. Každý oběd stojí €2,60, což na zdejší poměry je super cena ... vzhledem na porce (v přepočtu bych se ve VUT menze dostal na stejnou částku).

ESN INTO

Studentská organizace pro výměnné studenty. V podstatě se jedná o jeden z Guilts (více o guilts) Organizují spoustu akcí pro Erasmáky od výletů, po párty a další studentské povyražení. Bohužel se nezapře Finská nátura a tak je většina akcí o pití a alkoholu ...
Pokud ale někdo je partyguy a má štědrého sponzora na alkohol (který je tu extrémně předražený), najdete v ESN spoustu lidí, se kterými si budete rozumět. Mě osobně toto neoslovuje a tak tam moc nezapadám.
Jednou z akcí ESN bylo také promítání "klasického Finského filmu" Rare export, jehož kvality jsem popsal v následujícím příspevku (ač docela stručně)

Poplatky

Od pondělí do pátku po vás budou chtít všichni jenom peníze ... doslova. Platíte úplně za všechno - ve Finsku není nic zadarmo.
  • Členství ve studentské unii (které musíte být členem) - 49€
  • Členství ESN INTO (kde se ASI vyplatí být členem) - 3€
  • Studentský průkaz (bez kterého si ani dveře neotevřete) - 7€
Takže 60€ v prvních dvou dnech ..

MHD


Abyste se mohli po Tampere pohybovat "bez omezení" je dobré mít lístek na bus. Je to vlastně čipová karta (viz. fotky) na kterou vám můžou nahrát různé programy (v podstatě digitální šalinkarta).
Programy jsou různé - od turistických, přes bodové až po neomezené.
Bez karty vás cesta vyjde na 2,60€ (přes den do 00:00 - poté už jsou noční linky a za ty se připlácí),
s kartou pak na 1,60€, přičemž peníze máte na kartě. Systém je docela zvláštní tím, že existuje jen hodinový lístek ... 

Na jedné z přednášek nám řekli, že fajn věc ohledně Finska/Tampere - autobusy jezdí přesně. Nevím teda odkud dotyčný jezdí, ale mě jedou busy vždycky jinak, než je na jízdním řádu, nehledě na to, že na spoustě zastávek prostě jízdní řád není. Další zvláštní věcí je, že na zastávkách autobus normálně nezastavuje = všechny zastávky jsou na znamení (na což se používá odrazka na druhé straně kartičky). Problém trošku nastává, když jste ve městě noví, víte (rozuměj - máte napsaný název) zastávky, kde chci vystoupit, který nedokážete vyslovit a ve většině autobusů chybí ona magická tabulka s názvem následující zastávky ... Tak to prostě musíte hádat, nebo se ptát všech kolem (což je trošku problém - ve Finsku se s váma moc lidí bavit nebude - viz Culture Shock).

Prohlídka města


Tu byste měli absolvovat buď sami, ale vždycky je lepší aby vám někdo ukázal alespoň to nejdůležitějí ... a to je většinou již zmiňovaný TUTor! A pokud je váš tutor navíc Fin, je to ještě o kapku lepší.

I tady člověk najde kousek domoviny.
Tampere je původně industriální město, což je na jeho zevnějšku vidět na první pohled. Spousta cihelných budov s fabrikálním vzhledem. Ne každému se to může líbit - osobně se mi to asi zamlouvá víc než betonová džungle jako např. Toronto.
Celkově tu můžete najít spoustu zeleně a parků. Je vidět, že o většinu (snad všechny budovy v centru) se někdo stará a nevypadá, že by chátraly a i když je tu spousta starých továrních budov (z nichž svému původnímu účelu slouží už jen jedna), všechny našly nového využití, takže zůstal zachovaný ráz města i v moderní době.
Během jednoho odpoledne jsme proběhli centrum a přilehlé okolí. Ono vlastně Tampere není až tak velké město. Velký rozdíl (oproti např. Brnu) je především v rozmístění satelitů. Zatímco k Brnu se připojují vesničky z okolí, které jsou postupem růstu města pohlceny, tu jsou buď vesničky dál od města nebo jsou prostě udělané uměle dál. Konkrétně Hervanta (kde je TUT a i moje ubytovna) je sice považována za součást Tampere, ale na mapě je evidentní, že zas tak úplně spojená není. Je to takové městečko ve městě. Je tu samostatné nákupní centrum, restaurace, bary ... všechna základní infrastruktura ...


 A to je tak asi všechno z Orientation week. Opomněl jsem snad jen párty, které se za celý týden konaly ... Pokud se o někom říká, že je alkoholik (strojaři, stavaři, atd.) Finové vás přečůrají ani nemrknou ... Podle mého celá země plave na silné vrstvě ethanolu.
A takhle to vypadá, když se erasmáci sejdou...

Žádné komentáře:

Okomentovat