pátek 22. srpna 2014

Culture Shock!

Příspěvek založen na prezentaci Adriana Benfielda o Culture Shock v orientačním týdnu

Pro mnohé je to těžké si představit - přijet do cizí země na půl roku nebo na rok. Do země, o které nic nevíte, do země, kde v podstatě nikoho neznáte, do země, kde mluví jazykem, kterému nerozumíte.
Nerozumíte nápisům na ulicích, směrovkám, reklamám, ani názvům potravin.
Neznáte kulturu, gesta, mimické vyjádření, řeč těla. Jste prostě cizinec v cizí zemi.
To vede na nedorozumění způsobené nedostatkem zkušeností, jiným postojem, hodnotami nebo způsobem myšlení.
Narůstá úzkost a z opakované úzkosti pomalu přichází onen Culture shock.

Jak poznat, že už jej máte?

Symptomy jsou poměrně snadné odhalit, ale přiřadit je ke Culture shocku je občas obtížnější. Deprese, vyhledávání samoty, potlačovaná agrese, spadnutí do stereotypu. Tak by se daly popsat symptomy Culture shocku.
Na Culture shock můžete na internetu najít spoustu grafů, jak to probíhá a co se s vámi bude dít. Popírání nepomůže ... projde si tím opravdu každý jen v jiném čase.

Hlavním problémem je rozdíl mezi očekáváním a realitou - no přiznejme si - něco čekáte a najednou je to jinak, nedejbože horší. To člověka prostě naštve a pěkně zprudí. Přespříliš vysoké očekávání je ještě horší.
Nemáte nejmenší tušení, o čem mluví lidé kolem vás (Finštině jen tak neporozumíte), nerozumíte reklamám a najít v obchodě máslo je mnohdy neřešitelný problém (jak se sakra řekne Finsky máslo?!) Takže vás ve výsledku potěší, že na krabici rýže najdete český návod.

I když je Finsko v Evropě a domů to mám "jen" nějakých 1400km, kultura, mentalita a celkově celá země je trošku odlišná. Ta odlišnost není tak výrazná, abyste si jí hned všimli, ale spíš nepatrná, že vás užírá a lehce ovlivňuje zevnitř.

Konkrétně finská mentalita je téma samo pro sebe.
Většina Finů je schopná s vámi sedět u stolu a neříct ani slovo - a nepřijde jim to blbé (jako trapné ticho). Prostě nepotřebují mluvit.
Většina Finů s vámi nezačne jen tak mluvit (ani kdyby chtěli), všichni čekají, že začnete vy. Jak tady můžou mezi sebou žít je pro mě velký otazník, ale asi jim to nějak funguje.
Faktem je, že každý Fin má v sobě takový přepínač. Dokud je střízlivý, je stydlivý, uzavřený a tichý. Po pár panácích/pivech se ten přepínač přepne a hned je společenský a upovídaný. Jako by všechno to co se uvnitř nastřádalo muselo hned ven.

O jazyku už tu padlo pár slov, tak jen doplním jednu takovou "zvrhlost" z Finštiny:
Aurinkokuivattutomaattikermaviilikastike
Což je v překladu nějaká rajčatová omáčka a můžete ji potkat běžně v restauraci. (no potkat toto, tak se zakousnu do stromu a dělám suchou větev)

Další věcí, kterou (a zatím se mi líbila) nečekáte, je odlišné podnebí. Přece jen je to od ČR 1400km severně, takže v létě je tu příjemných 20-25°C. V zimě pak trošku víc po nulou (uvidíme, kolik naměřím).
Konkrétně dnes ráno byl 1°C, což mě v polovině září docela zaskočilo ... hold - Winter is coming.

A jak už jsem se zmínil v předešlém článku - alkoholová kultura je ve Finsku hluboce zakořeněná. Pije prostě každý - mladí, staří, studenti i pracující. A co můžu hodnotit - pijou hodně!

A jak ten šok překonat?

Adaptujte se, naučte se nějaké slovíčka, zjišťujte o kultuře. Mluvte s lidmi (i když se na první pohled zdá, že s vámi mluvit nechtějí, většinou jsou milí a přívětiví).
Zvykněte se na styl života - není to vaše země, je to jejich země - oni jsou tu doma, ne vy!
Neodsuzujte na základě stereotypů - jednotlivci jsou odlišní.
Rozhodně se neizolujte a snažte se být aktivní, ono to nakonec přejde, jen to chce nebýt zavřený doma a prožívat.

Co rozhodně ve Finsku zkusit a prozkoumat?!

Jídlo a pití - sběr hub a borůvek je ve Finsku velmi rozšířený a oblíbený. Ryby, vodka, káva a mazanec. Na kávu (a asi ani vodku) nedají Finové dopustit - i když je to strašná břečka (kafe, ne vodka)
Příroda - stejně jako houbaření je i turistika a sport ve Finsku velmi oblíbený. Ve volném čase můžete v lesích potkat spousty lidí ať už na houbách nebo jen tak na turistice. Velké množství exterierových "posilovacích zařízení" tomuto jevu jenom napomáhá.
SAUNA - by mohla být kapitola a možná i článek sám pro sebe. Saunu tu má snad každý, je v každém bloku mojí ubytovny, je ve škole (dokonce 2x). Jsou tu sauny velké, malé, veřejné i soukromé.
Finové chodí do sauny zásadně nazí, je to prý zdravější a pohodlnější. Sauna je pro ně místem pro setkávání a trávení společného volného času.
Ideálně sauna s namáčením v zamrzlém jezeře :-P Třeba se před odjezdem poštěstí a zkusím to :)
Finský charakter - upřímný, pravdivý, přímý, dochvilný, organizovaný
Ticho - jak to od lidí tak i v přírodě. A opravdu - dokonce i ptáci tu mnohdy v lese mlčí.
Rovnocennost - nezáleží na tom, jestli jste prezident nebo popelář, červená na semaforu má pro oba stejný význam!
Vzdělávací systém - neplacené vzdělávání, které je dostupné všem bez rozdílu sociálních podmínek. O vzdělávacím systému možná ještě něco sepíšu.

Co z toho nakonec máte?!

Sebevědomí, nezávislost, zkušenosti, vědomosti, přátele po celém světě ...
Nehledě na to, že rostete na trhu práce.

Takže ve výsledku získáte víc, než do toho vložíte :)

Žádné komentáře:

Okomentovat