středa 20. srpna 2014

GUILTS

Jsou něco mezi klubem a bratrstvem (známých z USA studentských filmů).
Každý Guilt má ve školním komplexu vyhrazenou místnost (různých velikostí) ve kterých mají určité práva a povinností.
Většina Guilts jsou zaměřené na obor studia - najdou se tu Guilts zaměřené na elektrotechniku, stavaře, automatizaci, Environmental studies, atd. Jedním z Guilts je i ESN INTO zmiňované v předchozím článku, což je Guilt především pro výměnné studenty ze zahraničí. Každopádně  kdokoli se může dostat i do jiného Guilt.

Overall

Každý Guilt má svůj overall (prostě monterky), které jsou v barvě konkrétního Guilt. Takže tu můžete najít spoustu různobarevných lidí v monterkách, tak jako na ilustračních fotkách slečny, které jsem si vypůjčil z blogu Nordic Skin.
Na ony monterky si každý našívá nášivky z akcí, které absolvoval, nebo koupené nášivky (většina akcí je alkoholových typu tour de pub - kdo projde 6 hospod - a v každé si dá alkohol -> dostává nášivku). Ale je zde i spousta nealko akcí, kde se dají nášivky získat.
Zvláštností overallu je ale to, že se nesmí prát. Jediné čištění je možné ve sprše s oblečeným overalem. Nebo při "namáčení" v zimním zamrzlém jezeře.
Overall by měl být správně alespoň o číslo až dvě větší (není to gangsta style) a to především kvůli spodním vrstvám, které v zimě rozhodně potřebujete. A taky aby to bylo pohodlné :) 
Většinou je nosí podle vzoru slečny - obvázané kolem pasu, ale pravidlo na to pravděpodobně není.

Teekkari čepice

Dalším Finským udělátkem je Teekkari čepice. 
Student Union o čepici píše, že se jedná o převzatinu ze Švédské kultury z pozdního 18. století.
Teekkari čepice se může nosit v období od půlnoci 1.května do posledního září volně. Mimo toto období je možné čepici nosit pouze na speciální události nebo na "povolení" Studentské unie.
Každopádně Teekkari čepice je váženou až téměř posvátnou součástí vysokoškolského studia.
Střapec by měl viset na rameno, čepice by měla být udržována čistá (což se většině lidí moc nedaří) a může se z ní pít jedině šampaňské (v případu nouze je možné i bublinkové víno). 
Avšak pokud je dotyčný extrémně opilý, měl by Teekkari čepici schovat, aby jednání majitele nepoškozovalo její pověst.
Teekkari čepice je taky pěkně drahá ... za takovou obyč čapku zaplatíte mezi 105-140€ (podle období, kdy kupujete).
Pro čepici platí stejné regule o praní jako pro overal, nevýhodou čepice je, že je bílá, takže většina (především alkoholicky více založených studentů) ji má "krásně barevnou"

Zpátky ke Guilt

Každý Guilt (jak už bylo řečeno) má své výhody. Asi nemá smysl rozepisovat podrobně, vypíchnu tedy těch pár nejzajímavějších.
  • V Guilt klubovně je možné (z povolení univerzity) požívat alkohol. Protože ale na prodej alkoholických nápojů je ve Finsku nutná licence, nemůžete si v Guilt koupit alkohol. Můžete ale zaplatit za otevření dveří od lednice a alkohol si z ní pak už vzít. (taková právnická fičura)
  • Spousta z Guilt mají poměrně drahé vybavení od velkých televizí přes herní konzole až po počítače, které je možné v rámci Guilt využívat.
  • Snad ve všech Guilt mají členové kávu zdarma na celý rok neomezeně. (Více o kávě v Culture shock)
  • Databáze starých písemek - většina oborově zaměřených Guilts má kartotéku starých testů z předmětů co spadají do jejich oboru. Je tedy možné se z nich částečně připravit na zkoušky :)
  • Můžete tam najít někoho, kdo vám může poradit se studijními problémy (ať už v odborných předmětech, nebo ve Finštině)
  • Některé Guilts mají i speciální vybavení, které v klubovně nenajdete a pořádají společné akce jako Fuksi saunu (o sauně taky více v Culture shock), případně mají vlastní mobilní saunu
Takže být v Guilt je docela žádoucí :) aspoň pro ty akce :)
Taková perlička - můžete najít i Metalový guilt, Anime guilt (to už ale asi nestudujete!)

Žádné komentáře:

Okomentovat