neděle 17. srpna 2014

A to jsme my ...


My odvážní (nebo alespoň část z nás, která stihla dojet), co jsme se rozhodli bojovat s větrnými mlýny Evropské komise E+ a našich škol.


Letos to přes všechny patálie není nejjednodušší. Většina papírů se (alespoň na VUT) vyplňovala 2x, nikdo nic nevěděl (jak jsem už zmiňoval) a v (zatím) poslední řadě, grant ještě stále není vyplacený, takže tu erasmáci žijí z vlastní kapsy ...
A Finsko není zemí nejlevnější ...

Ale když už jsme tady, tak si to užijem!

SOBOTA - Suolijärvi


Přeci nebudeme sedět na zadku a tak hned druhý den po příjezdu se domlouváme s partou erasmáků (jak jinak než na facebooku), že jdeme k jezeru (je tu docela z čeho vybírat). Bereme to nejmenší - Suolijärvi - a vyrážíme :)
Jezero je krásné, tak si děláme - s těmi "drsnějšími" - výlet kolem ... dohromady to dává nějakých 10km i s cestou k jezeru a od jezera ...

Především prozkoumat pěkné kouty místního okolí. A že jich je teda spousta :)
Jsem ale lenoch a tak tahat foťák se mi nechtělo ... musíte si teda prozatím udělat představu jen podle "kvalitních" fotek z mobilu ...



Po prvním dni jsem zjistil, že orientovat se v místních lesích je poměrně oříšek ... bez GPS by byl člověk mnohdy bezradný. Zaprvé názvy tras a cílové destinace jsou Finsky (kdo by to byl čekal) a navíc značené jsou jenom velké stezky, zatímco ty malé, které jsou snad na každých 50m značené nejsou a mnohdy nejsou ani na jinak přesné mapě.
Výlet ale super :) Spousta nových míst pro fotografické příležitosti :)

Neděle - Särkijärvi

Konečně mi přijel spolubydlící ... první ... už nejsem opuštěný :)

Jmenuje se Enrico a je to Ital ... jako většina italů angličtině moc nedal a tak domluvit se s ním je občas docela oříšek, ale většinou se nakonec pochopíme. Jinak je to fajn chlapík ...

Společně jsme vyrazili (ještě s francouzským doprovodem) k většímu blízkému jezeru Särkijärvi. Na pláž a my abychom se podívali, jak vypadá větší jezero :)




Jedno z věcí, co mi docela vrtá hlavou - co je to za barevné kameny. Resp. obarvené kameny a proč jsou všude kolem? Člověk je najde na pláži, ale i v lese jen tak ležící mezi ostatními.

Nevím, je-li to místní zvyk, nebo jen nějaký nápad znuděných dětí ... Rozhodně to vybočuje ...
No řekněte sami ... netrápilo by vás to?!


Dnes jsem také poprvé (bohužel ne naposled) zalitoval, že tu nemám brusle ...

Ono by na to ježdění asi nebyl moc čas, ale stezek je tu požehnané množství, takže nejen, že je Finsko zemí zaslíbenou turistům, ale i cyklistům a bruslařům.
Takovéhle krásné cyklostezky jim můžeme jenom závidět. Zatímco oni nám turistické značení :-P


Na večer přijíždí můj druhý spolubydlící - Furio. Taky ital a přijde mi, že jeho angličtina je ještě horší, než Enricova :-D Se mnou se nebaví (krom pozdravu) skoro vůbec a většinu času ho není ani vidět ... buď někde paří, balí holky nebo tu prostě není.

To je tak z víkendu všechno ... Zítra nám začíná orientační týden, tak uvidíme, co nám řeknou nového :)

Žádné komentáře:

Okomentovat