sobota 13. září 2014

Aurora Borealis

... aneb mise splněna! Nebo alespoň ta blogová :)
Občas se zadaří, že i tu v Tampere je "vidět" polární záře.
A uvozovky jsou opravdu na místě. Protože to co můžete vidět na fotkách je sice nádherné, ale v reálu toho tolik vidět není. Ve skutečnosti to (alespoň v našich severních šířkách) vypadá spíš jako světlý mrak na obloze.
Možná to bylo způsobeno poměrně zářivým měsícem a nebo to tak prostě vypadá tady vždycky.
Pokud ale máte nějaký slušnější foťák (stačí bohatě cokoliv s manuálním režimem - automatika si s tímhle opravdu neporadí), můžete zachytit poměrně slušné snímky tohoto poměrně vzácného jevu :)


A jak na to?
Aby byla polární záře vůbec vidět, je nutné, aby bylo splněno spousta aspektů, což je občas docela problém.
Když pominu, proč vlastně Aurora Borealis vzniká (což je vysvětleno ve videu níže), potřebujete navíc bezmračnou oblohu a slabý měsíc (ideálně nov).


No a když už se podaří takováto konstelace, už to vlastně všechno závisí na vás - vaší výbavě a trpělivosti (i přes všechny výpočetní modely a přes všechen systém, který ve Finsku panuje si totiž aurora chodí kdy se jí zachce).

Příprava

Pokud se jako snad každý těšíte, že něco uvidíte, je potřeba být stále připraven. Polární záře vám nekontroluje harmonogram, ani rozvrh, takže přijde kdy se jí líbí a nezajímá ji, že ráno musíte vstávat na 8 do školy.
Poměrně skvělou službu v tomto ohledu zajišťuje facebooková skupina Aurora Notification for Tampere, případně stránka Aurora Forecast od stejného autora. Najdete tam jakš takš přibližnou předpověď a občas to vyjde, občas ne. A někdy se zadaří mít info i pár hodin dopředu, takže se může člověk připravit. Ale lepší na to nespoléhat a být připraven neustále.

Též je dobré vědět kam chcete jít pozorovat.
Na to je nejlepší co nejtemnější místo. Na FB stránce je mapka, kde jsou vyznačená místa, kde je to možné a ověřené. My se vypravili k Näsijärvi, ale i fotky od Särkijärvi vypadaly velice slušně.

Výbava

Optimální výbava - teplé oblečení (opravdu teplé - když člověk sedí 3 hodiny na zadku někde u jezera, tak opravdu prochladne, takže se rozhodně nebojte vytáhnout tu nejpolárnější výbavu, kterou máte - spacák se může hodit) stačí asi většině lidí. Ti co chtějí ještě navíc fotit, tak foťák, stativ snad nemusím ani zmiňovat, baterky do foťáku (při dlouhých expozicích mizí strašně rychle a zima tomu taky moc nepomáhá) a karty :)

Do akce

Super, ta pravá noc je tady, máte všechno nachystáno, jste extrémně teple oblečení ve stylu Maggie Simpsonové a vyrážíte do terénu. Všechno sbaleno, a připraveno.
Už nezbývá než dojít na ono vyhlédnuté místo, rozbalit nádobíčko a začít cvakat jednu fotku za druhou.

Někdy je to opravdu tak lehké, jindy ne. Jak jsem už několikrát zmínil, na Auroru se nedá spěchat - vždycky je lepší přijít dřív a trošku promrznout, než přijít pozdě a přijít o to nejlepší. Takže pokud přemýšlíte, jestli jít v 11 nebo v 10, tak běžte v 10!

Jaké hodnoty nastavit? To už je hodně velký experiment. Já měl ISO 500-1000, časy 15-30s a clonu f/2.8-9. Takže opravdu to záleží na podmínkách a na tom, co se vám líbí. Logicky, čím delší časy, tím větší pohybové rozmáznutí. Ne každému se to líbí :)
A tak už jenom zkoušet a zkoušet :)

No a to je asi tak všechno :) Pokud se vám nakonec podaří něco vidět a ještě lépe nafotit, tak to rozhodně stojí za to ... no posuďte sami :) - malý výběr toho, co se podařilo. Více opět na blogu ;) 





A teď už slibované video - co že to vlastně ta polární záře je?

Tady máte jednu takovou chuťovku ... takhle to dopadá, když žijete hodně na severu, polární noci jsou dlouhé a polární záři máte nad hlavou poměrně často...
Ale je to krásná práce :)
       

Made by Henri Luoma on Vimeo.

Žádné komentáře:

Okomentovat